Galler’deki Aberystwyth Üniversitesi’nden Dr. Roger Santer, entomolojik saha çalışmalarının uzun süredir sineklerin maviye ilgi duyduğunu gösterdiğini ve bunun da dünya çapında bu renkte tuzaklar yapılmasına yol açtığını söyledi. “Fakat ısıran sineklerin neden özellikle mavi renkten etkilendiği araştırmacılar için gerçek bir gizemdir” dedi.
Teoriler arasında, sineklerin maviyi dinlenmeye uygun gölgeli yerler sandığı, çünkü gölgelerin mavi bir renk tonuna sahip olabileceği, örneğin kar üzerindeki gölgelerde görülebilen bir olgu olduğu da yer alıyor.
Sinekler mevsimsel olmasına rağmen uçan zararlılar arasında belki de en sinir bozucu ve yaygın olanıdır. Yaşadıkları tehlikeyi görmemek mümkün değil…
Bu sorunun cevabını bulmak amacıyla Aberystwyth araştırmacıları, çeçe sineği, at sineği ve meyve sineği gibi sineklerin beyinlerinde gerçekleşen görsel işlemeyi taklit eden yapay sinir ağları geliştiriyor. Yapay sinir ağları, gerçek sinir sistemlerinin yapısından ilham alan bir makine öğrenimi biçimidir.
Dr Santer, çalışmanın, Sahra altı Afrika’da endemik olan ve tedavi edilmediği takdirde genellikle ölümcül olan insan Afrika tripanozomiyazı (uyku hastalığı) gibi hastalıklarla mücadelede önemli olabileceğini söyledi. Ekibin vardığı sonuçlar, mavi tuzaklara yakalanan çeçe sineklerinin genellikle yakın zamanda yemek yemediğini ortaya koyan saha deneyleriyle destekleniyor; bu da onların konakçı aradıklarını gösteriyor.