Döviz Mevduatı 1 Ayda 12,6 Milyar Dolara Geriledi! KKM’den Çıkan Çıkana

Döviz mevduatlarındaki düşüş, TL varlıklarına olan ilginin arttığını gösteriyor.

Sıkı para politikası ve Türk Lirası’nın (TL) reel olarak değer kazanacağına dair beklentiler, yurtiçi ve yurtdışında yerleşiklerin Türk Lirası’na (TL) dönüşünü iyice hızlandırdı. Bunun sonucunda, döviz mevduatlarında önemli bir düşüşe yol açtı.

İLK 5 HAFTADA, 12 MİLYAR 549 MİLYON DOLAR AZALDI

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Mayıs ayının ilk 5 haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı, parite etkisinden arındırılmış olarak 12 milyar 549 milyon dolar azaldı.

KUR KORUMALI MEVDUATTAN ÇIKIŞ SÜRÜYOR

Haftalık veriye göre ise 31 Mayıs haftasındaki gerileme parite etkisinden arındırılmış olarak 3 milyar 335 milyon dolar oldu. Aynı dönemde kur korumalı mevduattan da çıkış sürdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre mayısta KKM hesapları 113 milyar 44 milyon lira geriledi. Merkez Bankası verilerine göre; 3 Mayıs ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 2.99 milyar dolar düştü.

10 Mayıs’ta ise 4.3 milyar dolarlık erime gerçekleşirken, 17 Mayıs haftasında 1 milyar 216 milyon dolar düşüş gerçekleşti. 24 Mayıs haftasında yavaşlasa da 708 milyon dolar gerileme olurken 31 Mayıs’ta yine güçlendi ve 3 milyar 335 milyon dolarlık düşüş oldu. Toplam mayıstaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı azalması ise parite etkisinden arındırılmış olarak 12 milyar 549 milyon dolar oldu.

YABANCI YATIRIMCI, MAYISTA 6.6 MİLYAR DOLARLIK TAHVİL ALDI

Geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak yurtiçi gerçek kişilerin döviz mevduatı 1 milyar 229 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 2 milyar 106 milyon dolar azaldı. 24 Mayıs haftasında ise tüzel kişilerin döviz mevduatında artış yaşanmıştı. Yerli yatırımcıların yanı sıra yabancıların da TL tahvillere ilgisi Mayıs ayında arttı. Merkez Bankası’nın haftalık menkul kıymet verilerine göre, Mayıs ayında yabancıların tahvilde net alımı 6 milyar 597 milyon dolar olarak kaydedildi.

Geçen hafta yabancı yatırımcıların tahvil portföyü 94.1 milyon dolar arttı. Bu hafta düzenlenen 2 yıl vadeli tahvil ihalesine rekor talep gelmesi, gelecek hafta açıklanacak verinin de güçlü bir girişe işaret edeceğini gösteriyor. 31 Mayıs itibariyle, yurtiçi yerleşiklerin toplam tahvil stokundaki payı Nisan sonundaki yüzde 2.21 seviyesinden yüzde 6.71’e yükseldi. Yabancı yatırımcılar tahvil alırken, Mayıs ayında hisse senetlerinden net çıkış gerçekleştirdi. Mayıs ayında yabancı yatırımcının hisse senetlerinden net çıkışı 394.1 milyon dolar oldu. 31 Mayıs haftasında ise net satış 528.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. BDDK verileri, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki çözülmenin hızlandığını gösteriyor.

Merkez Bankası’nın Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında açıkladığı makroihtiyati tedbirlerin ardından, bu ay KKM’deki gerilemenin daha da hızlanması bekleniyor. BDDK verilerine göre, 31 Mayıs haftasında KKM hesapları 36.8 milyar lira azalarak son 4 ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

SWAP HARİÇ NET REZERVLER 1.5 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası rezervlerinde güçlenme devam ediyor. Haftalık verilere göre, toplam rezervler 31 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 406 milyon dolar artarak 143 milyar 648 milyon dolara yükseldi. Aynı hafta net uluslararası rezervler ise 5 milyar 111 milyon dolar artarak 45 milyar 460 milyon dolara çıktı.

Swap hariç net rezervler, Mart 2020’den bu yana ilk kez 31 Mayıs ile biten haftada pozitife döndü ve 1.5 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler -5 milyar dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası brüt döviz rezervleri ise 31 Mayıs itibarıyla 1 milyar 144 milyon dolar artarak 83 milyar 909 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 24 Mayıs’ta 82 milyar 765 milyon dolar seviyesindeydi. Ayrıca, altın rezervleri 264 milyon dolar artarak 59 milyar 740 milyon dolara yükseldi.

Bu verilerle birlikte, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 31 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 406 milyon dolar artarak 142 milyar 242 milyon dolardan 143 milyar 648 milyon dolara yükseldi.

ŞİMŞEK: 2 AYDA SWAP HARİÇ NET REZERV 67 MİLYAR DOLAR ARTTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası verileri sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada son 2 ayda swap hariç net rezervlerin 67 milyar dolar arttığını belirterek Mart 2020’den sonra ilk kez pozitife döndüğünü vurguladı.

Rezervlerin ve makro finansal istikrarın güçlendiğini dile getiren Şimşek, dış şoklara karşı dayanıklılığın da daha da arttığını kaydetti. Şimşek şunları söyledi: “Rezervlerimizin daha da artırılması için yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz etmektedir. Bunu da programı kararlılıkla uygulayarak başaracağız.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir