Elektrik kesintilerine çözüm enerji depolama teknolojilerinde

Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir kaynakların entegrasyonunu kolaylaştırarak enerji arz güvenliğini artırırken aynı zamanda şebeke sürekliliğini sağlayan son teknoloji çözümler olarak ön plana çıkıyor.

İber Yarımadası’nda 28 Nisan’da meydana gelen ve saatler süren geniş çaplı kesinti sonrasında, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten ülkelerde, enerji depolama sistemlerinin ve teknolojilerinin önemi bir kez daha vurgulandı.

İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerini etkileyen elektrik kesintisi sonucunda milyonlarca insan, temel ihtiyaçlarına erişim sağlayamadı. Bu kesintinin sebepleri arasında yenilenebilir enerjinin aşırı kullanımı, ani elektrik yük artışı, siber saldırılar ve sistem yönetimindeki sıkıntılar yer aldı.

Güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinde elektrik üretimi ve tüketiminde esneklik sağlamak amacıyla enerji depolama sistemlerine yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor.

Enerji depolama sistemleri ve teknolojileri, hava koşullarına bağlı elektrik kesintilerini önlemek, fazla enerjinin şebekeye zarar vermemesi için denge sağlamak, sürekli ve kesintisiz enerji arzını sağlamak ve afet durumlarında ise müstakil bir enerji kaynağı olarak kullanıcıları korumak için avantajlar sunuyor.

KRİZ ANINDA ÇÖZÜM

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Başkanı Doğa Can Bayram, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük bir kısmını ithal fosil kaynaklar oluşturduğunu belirterek, dış ticaret açığını azaltmanın en etkili yolunun yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunu dile getirdi.

Bayram, güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklı kesinti durumlarında dengeleme sorunları yaşanabileceğine işaret ederek, anlık üretilen ve tüketilen enerjinin dengede olması gerektiğini vurguladı.

Frekans oynamalarının üretim ile tüketim arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını belirten Bayram, “Bu dengesizlik belirli bir limiti aşıp ‘blackout’ dediğimiz genel enerji kesintisine sebep olabiliyor. Bu nedenle enerji kesintilerini önlemek zorundayız, çünkü ekonomik maliyeti oldukça yüksek” şeklinde konuştu.

Bayram, yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasıyla birlikte sistemin dengesizleştiğini, güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı için bu durumlara hızlıca çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Yüksek enerjinin hızlıca şebekeye verilmesinin elektrik depolayan batarya sistemleri ile mümkün olduğunu belirten Bayram, “Enerji depolama hizmetlerinin geliştirilmesi için Türkiye’de önemli çalışmalar yürütülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, batarya sistemlerinin hızlı ve yerli kaynaklarla kullanılmasını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Dernek olarak yazılım ve siber güvenlik konularında destek vererek depolama sistemlerinin en iyi şekilde dizayn edilmesine ve ülke şebekesinin etkin bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Bayram, İngiltere ve Avustralya gibi ada ülkelerinde enerji depolama sistemlerinin hızla hayata geçirildiğine dikkat çekerek, depolama teknolojilerinin sürekli gelişim gösterdiğini belirtti.

“Yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan öngörüler ve planlamalar bazen gerçekleşmeyebiliyor. Bu durumda batarya sistemleri hızlı bir şekilde krize müdahale ederek çözüm sunabiliyor” diyen Bayram, insanların enerji depolamadaki değerini vurguladı.

BATARYADA GERİ DÖNÜŞÜM

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Başkanı Bayram, Türkiye’nin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’yu enerji teknolojileri konusunda hedef pazarlar olarak belirlediğini belirterek, Türkiye’nin depolama sistemleri sektöründe önemli bir konuma gelebileceğini ve batarya sistemlerini 10 ila 20 yıl arasında kullanıldıktan sonra geri dönüşüme gönderilerek tekrar değerlendirilebileceğini söyledi. Bayram, bu konuda yönetmeliklerin ve devletin katkısının önemli olduğunu belirterek, çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Related Posts

Edirne’de yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Edirne’de yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı’nın yeğeni İstanbul’da evlendi: Özel jetlerle misafirler getirildi

Suudi Arabistan’ın tanınmış zengin ailelerinden Kaşıkçı ailesine mensup iş insanı Muhammed Kaşıkçı, Ürdünlü model ve eski güzellik kraliçesi Kinaz Hakim ile İstanbul’da gösterişli bir düğünle evlendi. Milyarder Adnan Kaşıkçı’nın yeğeni olan Muhammed …

500 milyon dolarlık dış ticaret finansmanı

Ziraat Bankası, Kuveyt’in İslami finans alanında faaliyet gösteren kuruluşlarından Kuwait Finance House ile 500 milyon dolarlık dış ticaretin finansmanı için kaynak sağladı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (18 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana geriledi. Dün 9.339,59 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 28,94 puan azalışla 9.310,65 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’dan doğal gaz ve LNG ithalatının 2027 sonuna kadar tamamen yasaklanmasını teklif etti. Yeni yasa teklifiyle birlikte, AB ülkeleri Rus gazına olan bağımlılığını aşamalı olarak 1 Ocak 2008’e kadar sonlandıracak.

Ev ürünleri devine şok! Ürünü yasaklandı ve toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen denetimler hız kesmeden devam ediyor. Güvensiz belirlediği ürünleri ‘Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ üzerinden yayımlamaya devam ediyor. Son olarak yayımladığı listede ev ürünleri satışını yapan dev markanın …