DSÖ: Yılda yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Somali, Birleşik Arap Emirlikleri, Bill ve Melinda Gates Vakfı, Çocukların Yatırım Fonu Vakfı (CIFF) ve İngiltere’nin işbirliğiyle Londra’da düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Zirvesi’nin açılış programında konuştu.

Gıdanın, kültür, inanç ve hatta sanatın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Gıda, insan olmanın bir parçasıdır. Ancak dünyada pek çok insan ve özellikle de çocuklar için gıda ya da gıda eksikliği hastalık ve ölüm kaynağıdır.” dedi.

HEDEFİN ÇOK UZAĞINDAYIZ

Ghebreyesus, 2015’te Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında dünyanın 2030’a kadar açlığı ve diğer yetersiz beslenme türlerini ortadan kaldırmayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, bu hedefe ulaşmanın “çok uzağında” olunduğunu bildirdi.

Dünyada 5 yaş altı 45 milyon çocuğun boylarına göre “tehlikeli derecede” zayıf oluğunu belirten Ghebreyesus, bu çocuklardan 14 milyonunun yüksek derecede ölüm riskini içeren ve en şiddetli “çocuk zayıflığı” sorunuyla karşı karşıya olduğunu aktardı.

Ghebreyesus, “Yılda yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor. Bugünkü toplantımızı bitirinceye kadar yaklaşık 900 çocuk yeterli yiyecek veya bakım sağlanamadığı için ölmüş olacak.” diye konuştu.

ÇATIŞMALAR AÇLIĞI TETİKLİYOR

Çatışma, iklim krizi, doğal afetler ve kaynakların tükenmesinin, açlık ve kıtlık riskini önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Ghebreyesus, “Yetersiz beslenme aynı zamanda nesille alakalıdır. Bir bebeğin beslenme durumu, hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında annesinin beslenme durumuyla yakından bağlantılıdır.” şeklinde konuştu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir