Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Ekonomik Büyüme Tahminlerini Artırdı

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin son raporlarını yayımladı.

Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda Türkiye Tahmini

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Banka, ocak ayındaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da yüzde 3,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Durumu

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı zararlara neden olabileceği vurgulandı.

Sahra Altı Afrika Ekonomik Değerlendirmesi

Dünya Bankası, “Afrika’nın Nabzı” raporunda Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ekonomik büyümenin küresel belirsizliklere rağmen direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü belirtilerek, buna enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımların neden olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika bölgesinde enflasyondaki azalmanın yoksulluğu azaltacağı ama ekonominin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda, ticaret dinamiklerindeki değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölge ekonomisini belirsizliğe sürüklediği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Durumu

Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunda bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerinin belirsizliklere göre uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış çevrenin kalkınmayı engellediği belirtilirken, enflasyonun kontrol altına alındığının ancak mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altı çizildi. Küresel ekonomik ortamın gelişmiş ekonomilerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini engelleyebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği endişelerine de yer verilen raporda, küresel ticaret kısıtlamalarının ekonomik bir ortam yarattığı belirtilerek, bu durumun daha temkinli bir ekonomi ve iş ortamına yol açtığı aktarıldı.

Related Posts

Ünlü perakende zinciri iflasın eşiğinde

Ünlü perakende zinciri Talipsan ve bağlı iki şirketi finansal darboğaz nedeniyle konkordato sürecine girdi. Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlere üç aylık iflas koruma verildi.

Altın fiyatları geriliyor: Gram ve çeyrek altında son durum

Altın fiyatları, Fed’in faiz indirimi beklentileri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşı açıklamaları nedeniyle gerileme eğiliminde. Tarım dışı istihdam verilerinin güçlü gelmesiyle birlikte altında baskı yarattı.

Trump’ın yeni tarife tehdidi yatırımcıları endişelendirdi: Küreselde satış dalgası başladı!

ABD Başkanı Trump’ın tarife ertelemesini 1 Ağustos’a uzatmasının ardından BRICS yanlısı ülkelere yüzde 10 vergi uygulayacağını açıklaması, küresel risk iştahını sert şekilde düşürdü. ABD ile AB ve Japonya arasındaki ticari belirsizlikler sürerken, Avrupa ve Asya borsalarında satışlar hız kazandı. Gözler Fed’in faiz kararlarına ve ABD’nin yeni ticaret mektuplarına çevrildi.

Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı listesinde sıralama değişti

Yatırım araçlarının 1-4 Temmuz haftasındaki performansları ciddi oranda değişti. İşte haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçlarının listesi…

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı: Haziran ayı enflasyon oranı belli oldu

Emekli ve memurun maaş zammı nedeniyle merakla beklediği haziran ayı enflasyon rakamları bugün belli oluyor. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon aylık bazda yüzde 3.05 atarken son 12 aylık artışı ise yüzde 68.68 oldu.

Emekli ve memurun gözü enflasyonda

Emekli ve memur maaşlarında gözler bugün açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla birlikte temmuz zamları netleşecek.