Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

AB, 2027 Yılında Rusya’dan Doğal Gaz İthalatını Yasaklamayı Planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Birlik üyesi ülkelere yönelik yaptığı öneriye göre, Rusya’dan doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı 2027 yılı sonunda tamamen yasaklanabilir.

Teklif, AB Komisyonu’nun, gaz ve petrol ithalatını Rusya’dan kademeli olarak azaltmayı hedeflediği bir yasa tasarısıyla ilgilidir.

Bu kapsamda, üye ülkelerde Rusya’dan gelen boru hattı gazı ve LNG’nin kullanımı aşamalı bir şekilde sonlandırılacaktır.

Üye ülkeler, Rusya’dan doğal gaz ve petrol ithalatını durduracak stratejiler ve adımlar içeren planlar hazırlayacaklardır.

Yeni alımlar açısından, Rusya’dan gaz ithalatı 1 Ocak 2026’dan itibaren sona erecektir.

17 Haziran 2025 tarihinden önce yapılacak kısa vadeli sözleşmeler kapsamındaki gaz ithalatı ise 17 Haziran 2026’ya kadar devam edecektir. Ayrıca, denize kıyısı olmayan ülkelere yönelik olan ve uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak gerçekleştirilen boru hattı gaz teslimatlarına 2027 yılı sonuna kadar izin verilecektir.

Uzun vadeli sözleşmeler kapsamındaki ithalatlar ise 2027 sonunda durdurulacaktır.

Bu plan doğrultusunda, 1 Ocak 2028 itibarıyla AB’nin Rus gazı kullanımı fiilen sona erecektir.

Ayrıca, Rusya veya Rus şirketleriyle LNG terminal hizmetleri için uzun vadeli sözleşmelerin yapılması da yasaklanacaktır. Terminal kapasitesi alternatif tedarikçilere yönlendirilecektir.

Rus gazının ithalatının aşamalı olarak durdurulması enerji fiyatları üzerinde olası etkileri ve arz güvenliği risklerini minimize etmeyi amaçlamaktadır.

Rus gazı tedarik sözleşmelerine sahip olan şirketler, AB Komisyonu’na gerekli bilgileri sağlamakla yükümlü olacaklardır.

AB Komisyonu ve AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER), süreci yakından takip edecek ve enerji arz güvenliği açısından bir tehdit oluşturabilecek durumlarda gerekli acil önlemleri alacaklardır.

Yasa teklifinin yürürlüğe girebilmesi için AB Konseyinde üye ülkelerin çoğunluğunun ve Avrupa Parlamentosu’nun onayına ihtiyaç vardır.

AB, 2021 yılında kullanılan doğal gazın %45’ini Rusya’dan tedarik etmekteydi. Ancak geçen yıl bu oran %19’a düşmüştür.

Birçok AB ülkesi halen Rusya’dan LNG ve boru hattı gazı almaya devam etmektedir.

Öte yandan, Macaristan ve Slovakya, gaz alım yasağının enerji fiyatlarını artıracağı endişesiyle karşı çıkmaktadır. Ancak AB, bu adımla enerji arz güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir.

Related Posts

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

Erkek işi değil mühendislik işi

Madencilik hâlâ çoğu zaman erkek mesleği olarak görülüyor. Sert koşullar, ağır makineler ve yerin metrelerce altındaki zorlu ortam… Ancak bu algıyı bozan bir örnek var, Siirt’teki Eti Bakır Maden Tesisi. Burada görev yapan kadın mühendisler, sadece maden değil, önyargıları da kazıyor. Ortak mesajları net, “Bu iş erkek işi değil, mühendislik işi.”

Türkiye’de bir ilk olmuşlardı! İflasın eşiğindeki şirketin konkordato süreci resmen sona erdi

Türkiye’de borsada payları bulunup konkordato ilan eden ilk şirket olan Mega Polietilen’in konkordato sürecinin sona erdiği bildirildi.

Tatil parasına arsa alıp üzerine ev koyuyorlar: Tercihler değişti…

Ege ve Akdeniz’de 4 kişilik ailenin bir haftalık tatili 200 bin TL’ye yaklaştı. Birçok aile bu parayı vermek yerine kırsal bölgelerden arsa satın almayı tercih ediyor. İki üç yıllık tatil parasının üzerine biraz eklenip köy evi inşa ediliyor. Uzaktan çalışanlar da yaz kış bu evlerde yaşıyor.

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Ev sahiplerine uyarı: Haklı gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapanlara 200 bin TL ceza

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında 21 ev sahibinin ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yaptığını tespit ederek 4,2 milyon TL para cezası uyguladı.