Antik Roma betonunun sırrı çözüldü: 2 bin yıl dayanma sebebi buymuş

Araştırmacılar, 2 bin yıllık Privernum arkeolojik alanından alınan Roma betonu örneklerini incelediklerinde, karışım içinde küçük beyaz kireç parçaları bulunduğunu fark etti. Daha önce zayıf karıştırma sonucu oluştuğu düşünülen bu parçaların aslında bilinçli olarak betona dahil edildiği ortaya çıktı.

MIT’den malzeme bilimcisi Admir Masic, “Romalılar asırlardır mükemmel tariflerle beton üretiyordu. Neden kötü bir karışım yapsınlar? Bunun arkasında başka bir sır olmalıydı” dedi.

BETONUN SIRRI: ‘SICAK KARIŞIM’ TEKNİĞİ

Ekip, beyaz kireç parçalarının, betonun hazırlanma yönteminin farklı olduğunu gösterdiğini keşfetti. Geleneksel olarak, kireç önce suyla karıştırılıp “sönmüş kireç” hâline getirilerek betona eklenir. Ancak, Romalıların “sıcak karışım” adı verilen farklı bir teknik kullandıkları ortaya çıktı.

Bu yöntemde:

  • Sönmemiş kireç (kalsiyum oksit) doğrudan volkanik kül ve suyla karıştırılıyor.
  • Yüksek sıcaklıkta kimyasal reaksiyonlar gerçekleşiyor.
  • Betonun daha hızlı sertleşmesini ve dayanıklılığının artmasını sağlıyor.

KENDİNİ ONARMA YETENEĞİ

“Sıcak karışım” tekniği, Roma betonuna olağanüstü bir kendini yenileme yeteneği kazandırıyor.

  • Beton çatladığında, çatlak öncelikle beyaz kireç parçalarına yöneliyor.
  • Çatlaklardan içeri giren su, kireç ile reaksiyona girerek kalsiyum karbonat oluşturuyor.
  • Bu madde, çatlağı doldurup betonun tekrar bütünleşmesini sağlıyor.

Bu süreç, Caecilia Metella’nın 2 bin yıllık mezarında ve Roma deniz surlarında gözlemlendi. Araştırmacılar, bu teknik sayesinde betonun deniz suyuna karşı bile binlerce yıl dayanabildiğini belirtti.

Araştırma ekibi, bu keşfi test etmek için antik ve modern tariflerle “sıcak karışımlı” Roma betonu üretti. Kireç içeren beton çatladığında 2 hafta içinde tamamen iyileşirken, kontrol grubu olan modern beton çatlaklı kalmaya devam etti.

Related Posts

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Kuantum sıçraması! Google’ın beş yıllık devrim planı

Google, kuantum bilişim alanında çığır açan bir öngörüyle gündemde: Şirketin kuantum teknolojileri lideri Hartmut Neven, kuantum bilgisayarların beş yıl içinde gerçek dünya uygulamalarında işlevsel hale gelebileceğini açıkladı. Bu iddia, bilim …