Çayırhan’da neler oluyor?

Çayırhan Termik Santrali İhalesinde Görülen Gariplikler

Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali’ne ilişkin soru işaretleri artıyor. İşçilerin özelleştirmeye karşı aylarca eylem yaptığı, sokaklara dökülüp Ankara’ya yürüdüğü Çayırhan Termik Santrali ve maden sahası için 7 Mart’ta ihale yapıldı. Ancak aradan iki aya yakın süre geçmesine rağmen Çayırhan için ne iptal kararı alındı ne de devir işlemi yapıldı. Karar sürecinin uzaması, ihalenin iptal edilebileceğine ilişkin umutları artırıyor. Ayrıca, ihale bedelinin tahminlerin çok altında kalması ve ihaleyi alan firmanın teknik yetersizliğine ilişkin eleştirilerin de onayın gecikmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası’nı 2059 yılına kadar işletecek firmanın belirlenmesi için 7 Mart’ta yapılan ihalede en yüksek teklifi 20 milyar lirayla Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. verdi. İhalenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Çayırhan’ın değerinin çok altında bir fiyatla sonuçlanması, eleştirilere neden oldu.

UCUZA GİTTİ

Yasal prosedür gereği ihalenin ardından Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) olumlu görüş gelmesi gerekiyor. Bu iki üst kurulun firmaya ilişkin nasıl bir görüş verdiği bilinmiyor. Şirketin ihale sonrasında santral ve maden sahasında incelemelerde bulunduğu, Çayırhan’ı yönetmek üzere üst düzey yönetici arayışlarına başladığı bilgisi geldi. Ancak ihalenin kaderini, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) tüm yetkilerini üzerinde toplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar belirleyecek.

1.000 doları olan madeni alır

Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu ve ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını bildirmişti. Uzmanlar, ihaleyi kazanan firmanın işletmeyi 100 milyon dolar peşin verip 600 milyon dolara alacağını belirttiler. “Bu işletme yıllık 100 milyon dolar kâr ediyor. Bu kârı gören tüm bankalar size 100 milyon dolar kredi verir. Siz de yılda elde edeceğiniz 100 milyon doların 70 milyonuyla 6 yıl taksit ödeyip 30 milyon dolarını cebe atarsınız. 6 yıldan sonraki tüm kâr da size kalır” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Related Posts

Rekabet Kurulu, üç hazır beton şirketine ceza verdi

Rekabet Kurulu, Edirne’nin Keşan ilçesinde hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren üç şirkete uzlaşma sonucu 10,2 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Kamu bankalarından Sanayiciye can suyu

Sanayicilerin finansmana erişim sorunlarının çözümü için banka yöneticileri ile reel sektör temsilcileri bir araya geldi. Kamu bankalarının yöneticileri sanayiciye can suyu olmak için kredi musluklarını sonuna kadar açtıklarını kaydetti.

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” tescillendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin 12 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu geliştirdiği yeni buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescillendi.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir