Emekliler dikkat: Milyonlara 3’lü zam… Maaş artışı banka promosyonlarına yansıdı… Anneye erken emeklilik teklifi


EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN 1 VERİ KALDI

Emekli ve memur zammının kesinleşmesine 1 veri kaldı. 3 Temmuz Çarşamba günü de Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Bu rakamla beraber 16 milyon emeklinin ve 4 milyon memurun alacağı maaşlar kesinlik kazanacak.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 25,86

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Buna göre Haziran ayı enflasyon beklentisi 2,56 oldu. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2.340,26’ya yükselmesi bekleniyor.

Yaklaşık 16 milyon emekli, dul ve yetimin yararlandığı banka promosyonunda kampanyalar sürerken, bazılarının alacağı ödemeler Temmuz’la birlikte daha da artacak. Sabah gazetesinden Mete Dirice’nin haberine göre, Temmuz’da aylıklara yansıtılacak zam, pek çok emeklinin, dul ve yetimin promosyonunu da yükseltecek. Nasıl mı? İşte detayları…

Yine buradan esasla yapılan hesaba göre Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,86 olacak. Yani kabaca enflasyonun yüzde 26 bandında olacağı hesaplanıyor.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI HESAPLAMA TABLOSU

6 aylık enflasyon: Yüzde 25,86
6 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 25,86
6 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 9,44
6 aylık memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 10
6 aylık memur enflasyon farkı dahil zam oranı: Yüzde 20,04

1. KÖK MAAŞ ZAMMI REFAH PAYI HARİÇ YÜZDE 25’İ AŞACAK

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı enflasyon artışı yaklaşık yüzde 26, memur ve memur emeklilerinin Temmuz artışı ise yüzde 21 civarında olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2 senedir uygulanan refah payının Temmuz ayında da gündeme gelmesi bekleniyor.

Enflasyon zammına ilaveten yüzde 5-15 arasında değişen rakamlar masada bulunuyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası ekonomi yönetimi kararını verecek. Öncelikli gündemde enflasyon sorunu bulunuyor.

SSK, BAĞ-KUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI İÇİN EŞİTLEME FORMÜLÜ

Memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Ocak 2024 döneminde SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57’den refah payı ile yüzde 49,25 seviyesine yükseltilerek memur emeklisi ile eşitlendi.

Temmuz döneminde de eşitleme formülü masada bulunuyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi yüzde 5’in üzerinde ek zam almış olacak.

2. 10 BİN TL OLARAK UYGULANAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Hazine desteği ile uygulanan 10 bin TL en düşük emekli maaşı da temmuz ayında artacak. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 26’ya göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12.500-13.000 TL civarında belirlenecek.

En düşük emekli maaşı için en güçlü 2. senaryo ise 1 yıllık enflasyon beklentisi hesabı oldu. Burada Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Buna göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 13.500-14.000 TL civarında olabileceği hesaplandı.

3. EMEKLİ PROMOSYONLARININ ARTMASI BEKLENİYOR

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi 2024 Ocak döneminde yüzde 49,25’lik zam aldı. En düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseltildi. Bununla beraber özel bankaların müşteri kazanma iştahı arttı. Promosyon kampanyaları 18 bin TL bandına kadar yükseldi. Asgari emekli promosyon tutarı maaşa göre 8 ila 12 bin TL arasında değişen tutarlarda belirlendi.

Temmuz zammı sonrası en yükseği 18 bin TL olarak uygulanan emekli promosyon kampanyalarının 20 bin TL ve üzerine çıkması bekleniyor.

BANKA PROMOSYONLARINDA 4 FARKLI DİLİM VAR

Öte yandan Takvim gazetesinden Çığıl Ön Yener’in haberine göre, bankaların promosyon tutarları 4 maaş dilimine göre farklılık gösteriyor. Bu maaş dilimleri geçtiğimiz Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ’10 bin liranın altı’, ’10 bin-14 bin 999 lira arası’, ’15 bin-19 bin 999 lira arası’ ve ’20 bin lira ve üzeri’ şeklinde olmak üzere yeniden belirlendi. Emekliler, dul ve yetimler, maaşlarının denk geldiği dilim için belirlenmiş promosyon tutarını alabiliyor.

AYLIKLAR % 20-25 ARTACAK

Temmuz’da emekli aylıkları artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına yansıtılacak zam oranı yüzde 25, memur emeklilerinin artışı ise yüzde 20 seviyelerinde bekleniyor. Bu zam ile pek çok emekli, dul ve yetime bir üst maaş diliminin promosyon tutarından yararlanma yolu açılacak.

NASIL DEĞİŞECEK

Örneğin; kök aylığı 13 bin lira olan SSK emeklisi şimdi ’10 bin-14 bin 999 lira arası’ aylıklar için belirlenen promosyonu alabiliyor. En az 8 bin lira promosyon imkanı bulunuyor.

Mevcut kampanyalara ve seçilen bankaya göre alınabilecek tutar 13 bin liraya kadar çıkıyor. Temmuz’da bu emeklinin aylığı 15 bin lirayı aşacak. Bu emekli ’15 bin-19 bin 999 lira arası’ aylıklar için belirlenen banka promosyonundan yararlanabilecek. Buna göre en az 10 bin lira, en çok da mevcut kampanyalara göre 15 bin 500 lira promosyon yolu açılacak.

18 BİN TL NASIL ALINIR

Örneğin; maaşı 17 bin lira olan bir memur emeklisi de ’15 bin-19 bin 999 lira arası’ aylıklar için belirlenen promosyonu alabiliyor. Bu da en az 10 bin, en çok 15 bin 500 lira oluyor. Temmuz zammıyla bu emeklinin aylığı 20 bin lirayı geçecek. Bu emekli en üst aylık dilimi yani ’20 bin liranın üstü’ aylıklar için belirlenen promosyonu alabilecek. Yani en az 12 bin, en çok 18 bin lira promosyon imkanı doğacak.

NE YAPMAK LAZIM

Bu nedenle Temmuz zammıyla bir üst maaş diliminin promosyon tutarından yararlanabilecek olan emekliler, şimdi hareket etmek yerine önümüzdeki ayı bekleyebilir. Promosyon tutarını güncellemiş olan emekliler için de fırsat kaçmış değil. Bu emekliler de kalan sürenin tutarını bankasına iade ederek ya aynı bankadan ya da başka bankadan promosyonunun artırılmasını isteyebilecek.

ADIM ADIM GÜNCELLEME

Temmuz zammıyla promosyon tutarı artan emekliler şöyle güncelleme yapabilecek:

– Bankanıza giderek, mobil uygulamadan ya da telefon bankacılığından promosyon yenileme başvurunuzu yapın.
– Banka iade tutarını hesaplayacak.
– Bu tutarı bulmak için daha önce alınmış olan promosyon tutarı 36’ya bölünecek. Çıkan rakam, taahhüdün bitimine kalan ay sayısıyla çarpılacak.
– Banka bu tutarı ya sizden iade alarak yeni promosyonu yatıracak ya da alacağınız yeni promosyondan düşerek ödemeyi yapacak.

BANKA DEĞİŞTİRİRKEN DİKKAT

İsteyen emekliler maaş taşıma işlemi de yapabilecek. Farklı bankaya geçilecekse öncelikle taahhüdün sürdüğü bankaya kalan sürenin tutarını iade etmek gerekiyor. Ardından da banka değişikliği yapılmalı. Bu işlem e-Devlet’ten kolayca yapılıyor. Son olarak da yeni bankaya mobil uygulamadan ya da şubeden promosyon başvurusu yapılarak işlem tamamlanıyor.

MAAŞA GÖRE NE KADAR ALINABİLİYOR

Mevcut kampanyalar kapsamında maaş dilimine göre alınabilecek promosyon aralığı şöyle:
– 10.000 TL’nin altı maaş: 5.000-9.250 TL promosyon
– 10.000-14.999 TL arası maaş: 8.000-13.000 TL promosyon
– 15.000-19.999 TL arası maaş: 10.000-15.500 TL promosyon
– 20.000 TL ve üzeri maaş: 12.000-18.000 TL promosyon

ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK

Diğer yandan doğum oranlarındaki düşüşle birlikte çalışan annelere sağlanabilecek destekler için hazırlıklar başladı.

AKP MKYK’da kadınların ‘doğum izni süresinin, evden ve yarı zamanlı çalışma imkanlarının artırılması’ yönündeki taleplerinin gündeme taşınmasının ardından hızla harekete geçildi. Konuyla ilgili dört bakanlık çalışmaya başlarken, etki analizi için harekete geçildi.

Bu kapsamda doğum izninin uzatılması durumunda oluşacak ilave maliyetin yanı sıra çalışan kadın sayısı, doğum oranı ve işten uzak kalma sürelerinin etkilerinin masaya yatırılarak bir yol haritası hazırlanacağı belirtiliyor.

Çalışmalar sürerken, bir teklif de MHP’den geldi. MHP Milletvekili Naci Şanlıtürk, kadınların işe girişten önce yapmış oldukları doğumların da emeklilikte borçlanarak saydırılması teklifinde bulundu.

Şanlıtürk, “Erkek sigortalılar askerlik süresini ilk işe giriş tarihinden önce veya sonra olmasına bakılmaksızın borçlanma yapabiliyorken, kadınlar doğum borçlanmasını sadece işe giriş tarihinden sonra doğan çocukları için yapabiliyor. Kadınların da sigorta başlangıcından önce yaptığı doğumlar için borçlanma hakkı olmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx