Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Ankara’da Gabon İle Ekonomik İşbirliği Geliştirilecek

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Gabon ile işbirliğinin savunma sanayi, tarım, madencilik gibi alanlarda ileri taşınacağını belirtirken, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden Gabon ile vergi kaçakçılığı ve çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, komisyonda Türkiye ve Gabon arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Duran, ülkede önemli demir, manganez ve altın yataklarının yanı sıra tarım ve balıkçılık alanlarında da geniş potansiyel olduğunu vurguladı.

‘İş birliği genişletilecek’

Türk firmalarının şu anda Gabon’da inşaat ve enerji alanında önemli projeler üstlendiğini belirten Duran, “İş birliğimizi ve mevcut ilişkilerimizi savunma sanayi, tarım, balıkçılık ve madencilik gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Gabon ile Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da yapılması planlanırken, Duran, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili şu verileri sundu: “İkili ticaret hacmimiz 2024 itibarıyla 109.09 milyon dolar, ihracatımız 99.25 milyon dolar, ithalatımız 9.83 milyon dolar. Gabon ile vergi anlaşması imzalamamızın sebebi, zaten Afrika’da yatırım yapan iş insanlarımızın büyük ilgisinden kaynaklanıyor. Amacımız kısa vadede bu 109 milyon dolarlık hacmi 200, 300, 500 milyon dolara çıkarmak.”

Related Posts

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

Borsadaki kayıp 40 günde 1,5 trilyon lira oldu

19 Mart ve sonrasıyla başlayan olaylar neticesinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki kaybın 40 günlük bilançosu 1,5 trilyon lira oldu.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Merkez Bankası rezervleri hazirandan bu yana en düşük seviyede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 25 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 506 milyon dolar azalışla 141 milyar 51 milyon dolara geriledi. Rezervler Haziran 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir