İşte bu yüzden ocak ayında mercimek yemelisiniz

Mercimek: Sağlıklı Bir Besin Kaynağı

Mercimek, küçük, yuvarlak ve yassı tohumlarıyla bilinen oldukça besleyici bir baklagildir. Protein, lif, demir ve vitamin açısından zengin bir içeriğe sahip olan mercimek, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra, kalp sağlığını destekler, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sebeple, mercimek sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Eğer daha sağlıklı bir diyet için adımlar atmayı planlıyorsanız, mevsim meyveleri ve sebzelerinin yanı sıra baklagilleri tercih etmek önemlidir. Fasulye, bezelye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, yüksek protein, lif ve vitamin içeriğiyle sindirim sistemini destekler, kalp sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Her gün 20 gram lif tüketilmesi öneriliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük 20 gram lif tüketilmesini öneriyor. Pişmiş mercimek, bu ihtiyacı karşılamak için harika bir kaynaktır; 100 gram pişmiş mercimek yaklaşık 8 gram lif içerir. Mercimek, kardiyovasküler hastalıkları ve diyabeti önlemeye yardımcı olan çözünür lifler ile bağırsak sağlığını destekleyen çözünmez lifler bakımından zengindir. Bu nedenle, mercimek sindirim sistemi için önemli bir gıdadır.

Mercimek, B vitamini (özellikle B9 ve B3), demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, fosfor ve manganez gibi önemli minerallerin yanı sıra antioksidanlar açısından da zengindir. Ayrıca, kolesterolü düşüren ve hücre yaşlanmasını geciktiren özelliklere sahiptir. 100 gram mercimekte 9 gramdan fazla yüksek kaliteli protein bulunur ve düşük kalorili yapısı ile iştah kontrolüne yardımcı olur.

Mercimek sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabilir

1 Ocak’ta mercimek yemenin, sofrada bereketi temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda karar verme yeteneğinizi de olumlu etkileyebileceği belirtiliyor. Araştırmalar, besleyici gıdaların beyin fonksiyonlarını destekleyerek daha sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yeni yıla, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir başlangıç yapmak için bu sağlıklı geleneği dahil etmek faydalı olabilir.

Related Posts

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.