Mardin Kasımiye Medresesi: Suya işlenen kadim hikâye

Mardin’in Taş Evleri ve Tarihi Medresesi: Kasımiye Medresesi

Mardin’in Mezopotamya’ya doğru akan taş evleri oldukça etkileyici ve göz alıcı. Ancak bu güzelliklerin yanı sıra camileri, kiliseleri ve manastırları da oldukça çarpıcı bir şekilde dikkat çekiyor.

Farklı Medeniyetlerin İzleri

Mardin, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sümerlerden Hititlere, Perslerden Artuklulara ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izleri Mardin’de hissedilmektedir. Bu farklı kültürler, halklar ve inançlar şehre benzersiz bir karakter kazandırmıştır. Mardin’in sokaklarında dolaşırken bu zengin ve köklü tarihin etkileri açıkça hissedilmektedir.

Medrese Geleneğinin İzleri: Kasımiye Medresesi

Mardin, sadece dillerin ve dinlerin buluşma noktası değil aynı zamanda uzun bir eğitim geleneğine de ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde birçok medrese bulunmaktadır. Bu medreselerden biri de 13. yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilmeye başlanan Kasımiye Medresesi’dir. Ancak yapımı yarım kalan medrese, 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlanmış ve günümüze kadar Kasımiye Medresesi olarak gelmiştir.

Medrese, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar eğitim veren önemli bir merkez olmuştur. Hem dini hem de bilimsel derslerin verildiği medrese, öğrencilere farklı alanlarda eğitim imkanı sağlamıştır.

Medresede dikkat çeken önemli detaylardan biri de 2 kubbesidir. Birinde derslerin görüldüğü dershane yer alırken diğerinde yapının sahibi Kasım Cihangir’in türbesi bulunmaktadır.

Yaşamın Sembolü: Kasımiye Medresesi Havuzu

Kasımiye Medresesi, kare planlı bir şekilde tasarlanmıştır. Medreseye adım attığınız anda sizi etkileyici bir havuz karşılar. Üstü açık olarak yapılan bu havuz, İslami sembollerle doludur ve insanın yaşamı boyunca yaşadığı süreci sembolize eder.

Havuzdaki suyun akışı, insan hayatını doğumdan ölüme kadar anlatır. Havuzdan akan su Mezopotamya topraklarına ulaşırken insanın hayat yolculuğunu simgeler.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

2025 ÖSYM YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı? YKS sınav yerleri açıklandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) sınav yerlerinin açıklanacağı tarih, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bekleniyor. Peki, 2025 ÖSYM YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı? YKS sınav yerleri açıklandı mı?

Sinan Poyraz öldü mü, yaşıyor mu? Sosyal medya fenomeni Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 2025 sonuçları için bekleyiş sürüyor. Peki, DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Arefe günü resmi tatil mi, tam gün mü, yarım gün mü? Diyanet Dini Günler Takvimi: 2025 Kurban Bayramı Arefe Günü tarihi!

Kurban Bayramı Arefe Günü tarihi merak içerisinde araştırılıyor. Özellikle tatil planı yapacaklar ise “Arefe günü resmi tatil mi, tam gün mü, yarım gün mü?” sorusunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere Zilhicce Ayı’nın 9. günü Kurban Bayramı Arefe Günü olarak idrak ediliyor. Peki, Arefe günü resmi tatil mi, tam gün mü, yarım gün mü? Arefe Günü ne zaman? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ayrıntılar…

YENİ PAPA KİM OLDU, KİM SEÇİLDİ? Vatikan’daki papalık seçimi sonuçları açıklandı… İşte Papalık seçimi son dakika gelişmeleri…

Vatikan’daki papalık seçimi sonuçları son dakika belli oldu. Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’daki vefatının ardından makamın “boş” ilan edildiği (Sede Vacante) Vatikan’da, ruhban sınıfının papadan sonraki en önemli din adamı konumundaki kardinaller, papa seçiminin ikinci gününün öğleden sonraki oturumunda yeni papayı belirledi. Katolik Kilisesi’nin 267’nci papası, Sistine Şapeli’nin bacasında beyaz dumanın tütmesiyle anlaşıldı. Son dakika Papalık seçimi sonuçları ile beraber, yeni Papa kim oldu, yeni Papa seçildi mi? soruları da gündeme geldi. Peki, Vatikan’daki papalık seçimi sonuçları açıklandı mı? İşte, ayrıntılar.

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.