Marmara’yı müsilaj vurdu, balıkçılar denize açılamıyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi: Balıkçılar Endişeli

Marmara Denizi’nde 2021 yılında ortaya çıkan ve bu yıl tekrar görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), balıkçıların ağlarına zarar veriyor. Özellikle Tekirdağ’daki balıkçılar, müsilaj yüzünden balık avlamakta zorlanıyorlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Müsilajın temel sebeplerinden biri denize deşarj edilen azot ve fosfor. Bu durumu çözmezsek, Müsilaj sorunuyla zaman zaman karşılaşacağız” dedi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Yine Görülmeye Başladı

Marmara Denizi’nde 2021 yılında baş gösteren müsilaj, bu yıl tekrar ortaya çıkmaya başladı. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinden denize açılan balıkçıların ağları, müsilaj yüzünden zarar görmeye başladı. Balıkçılar, bu durum nedeniyle balık avlamakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.

‘Ağlara Zarar Veriyor’

Balıkçılardan Mehmet Ali Tuncer, “Şu anda müsilajla karşı karşıyayız. Ağları görebilirsiniz; bu nedenle balık avlayamıyoruz. Ağlar ağır olduğu için çekemiyoruz, denizin içindeki canlılara, hatta yosunlara bile zarar veriyor. 2 yıl önce de aynı sorun yaşanmıştı, işimiz zor” şeklinde konuştu.

‘Marmara Denizi Bitmiş Durumda’

70 yıldır balıkçılık yapan Aydın Şengül ise, “Bu yıl ikinci kez müsilajla karşı karşıyayız. Müsilaj nedeniyle ağlar yırtıldı, balık Marmara’ya gelmedi. Marmara Denizi bitmiş durumda, balığa 3 aydır çıkamıyoruz” dedi.

‘Müsilajdan Dolayı Verim Azaldı’

45 yıllık balıkçılardan Cezmi Koç da, “Ağların şekline bakarsanız sorunları görebilirsiniz. Müsilaj nedeniyle balık tutamıyoruz. Devletin çözüm bulması gerekiyor, müsilajın temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Müsilajı Oluşturan 3 Temel Sebep’

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 2021 yılında başlayan müsilaj sorununun devam ettiğini ve bu durumun temel sebeplerinden bahsetti. Prof. Dr. Tecer, müsilajın oluşumunda etkili olan sebepleri açıklarken, denize deşarj edilen azot ve fosforun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi’nin su sıcaklığındaki artışın da etkili olduğunu belirtti.

‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri Şart’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi kıyısında yaşayan milyonlarca insanın atıklarının denize deşarj edilmesinin, müsilaj sorununu tetiklediğini belirtti. Bu sorunu çözmek için ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra, sanayi faaliyetlerinin de deniz suyunun sıcaklığını artırdığına dikkat çekti.

‘Müsilaj Doğal Bir Durum Değil, İnsan Etkisi’

Prof. Dr. Tecer, müsilaj sorununun sadece balıkçıları etkilemediğini, Marmara Denizi’nin ekosisteminin bozulmasına doğrudan etki ettiğini ifade etti. Bu nedenle, müsilajın ortaya çıkmasının insan etkinin bir sonucu olduğunu belirtti ve çözüm önerilerini paylaştı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Almanya Başbakanı Merz Avrupa nükleer şemsiyesi konusunda konuşmaya açık

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa nükleer şemsiyesi konusunda konuşmaya açık olduğunu söyledi. Merz, başkent Berlin’de Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin …

ABD’den İsrail’e 510 milyon dolarlık dev destek!

ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından İsrail’e 510 milyon dolarlık mühimmat güdüm paketi ve ilgili destek ekipmanlarının satışının onayına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, DSCA’nın onayı ABD Kongre’sine ilettiği …

Avukatlarından ‘Mehmet Murat Çalık’ açıklaması: ‘Müvekkilimiz aleyhine algı operasyonu yürütülüyor’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın avukatları Melih Koçhan ve Cihan Ünal açıklama yaptı. Açıklamada, “Tahliye başvurumuz değerlendirilmeden yürütülen bu medya kampanyasının, yargı organları üzerinde baskı kurmaya ve süreci etkilemeye dönük olduğu açıktır” ifadesine yer verildi.

Türkiye İran sınırında deprem

Türkiye İran’ın sınırında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İsrail basınından ABD iddiası: Gazze’de ateşkes baskısına hazırlanıyor

ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret edecek İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması için baskıyla karşılaşacağı bildirildi.

Bir damla topuk kanıyla hayat kurtaran dernek

28 Haziran Cumartesi ‘Dünya Yeni Doğan Tarama Günü ve Uluslalararası Fenilketonüri” günüydü. PKU Aile Derneği de bu özel günde Anıtkabir’e çıktı.