Son dakika… Kongre salonunda dikkat çeken protesto! Onlarca üye boykot etti: ABD soykırıma suç ortağı oluyor

07:44

Kongre Salonu’nda dikkat çeken protesto

ABD Kongresinin Filistin asıllı tek temsilcisi olan Rashida Tlaibi, Kongre salonuna Filistin kefiyesi ile geldi ve elinde ‘soykırım suçlusu’ ve ‘savaş suçlusu’ yazan pankartlar taşıdı. Tlaib X hesabından yaptığı paylaşımda, Netanyahu’nun Kongre salonunda ayakta alkışlanmasına, “Ben de oradaydım ve bu iğrençti.” ifadesiyle tepkisini gösterdi.

Tlaib’in, Netanyahu’nun konuşması boyunca elinde tuttuğu “savaş suçlusu” yazan pankartlar sosyal medyada büyük destek topladı.

07:32

Filistinli yetkililer: Netanyahu’nun ABD’de Kongresi’ndeki konuşması “yalanlarla dolu”

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi ve Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşmasının “yalanlarla dolu” olduğunu belirtti.Bergusi, Netanyahu’nun davet üzerine Kongre’deki ortak oturumda gerçekleştirdiği konuşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Soykırım, etnik temizlik, toplu cezalandırma ve aç bırakma suçlarını işleyen savaş suçlusu Netanyahu’nun konuştuğu oturumun, ABD Kongresi için bir utanç oturumu” olduğunu ifade eden Bergusi, Netanyahu’nun iddia ettiği medeniyetin, medeniyet değil bir çöküş olduğunu kaydetti.

Filistinli yetkili, Gazze’de 48 bin Filistinlinin, 17 bin çocuğun öldürüldüğünü, 1200 Filistinli çocuğun ellerinin ve ayaklarının kesildiğini, evleri yıkıldıktan sonra 2 milyon Filistinlinin zorla yerinden edildiğini aktardı.

Bergusi, “Netanyahu’nun konuşması yalanlarla dolu. İsrail’in yardım gönderdiği ve tüm dünyanın bu konuda yalan söylediği söylemiyle Nazi propagandacısı (Joseph) Goebbels’i geride bıraktı.” ifadesini kullandı.

Hamas’tan Rişk de Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, “Cani Netanyahu’nun konuşması tam bir yalan şöleni ve dünyanın aklıyla alay etmekti.” değerlendirmesinde bulundu

07:14

Sanders ile Pelosi’den Netanyahu’ya sert tepki

ABD Kongresinin önemli isimlerinden Senatör Bernie Sanders ile eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre’ye hitap eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya sert sözlerle tepki gösterdi.Kendisi de bir Yahudi olan ve İsrail yönetimine yaptığı eleştirilerle dikkat çeken Senatör Sanders, Amerikan MSNBC kanalında katıldığı bir yayında neden Netanyahu’nun konuşmasını protesto ettiğini anlattı.

Netanyahu’nun konuşmasını dinlemeye gitmeyeceğini belirten Sanders, “Onun bir savaş suçlusu olduğunu düşünüyorum. Bence kesinlikle Kongre’ye davet edilmemeliydi.” dedi.Sanders, “İsrail’in Netanyahu’nun sağcı aşırılıkçı hükümeti altında askeri harekatı kapsamında yaptıkları korkunç. Savaşın sona ermesi için ve Gazze’deki kadın ve çocuklara derhal insani yardım sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Gazze’de yaşananların korkunç olduğunu kaydeden Sanders, “Bu, korkunç bir insani felaket. Bu yüzden Bay Netanyahu’yu dinlemeye gitmeyeceğim. Bence kesinlikle Kongre’ye davet edilmemeliydi.” ifadesini kullandı.Öte yandan önceki dönemde Temsilciler Meclisi başkanlığını yapan Demokrat vekil Nancy Pelosi de X hesabından yaptığı açıklamada, Netanyahu’ya yüklendi.

Pelosi, yaptığı açıklamada, “Binyamin Netanyahu’nun bugün Kongre’deki sunumu, ABD Kongresine hitap etme ayrıcalığıyla onurlandırılan yabancı bir liderin yaptığı açık ara en kötü konuşmaydı.” yorumunu yaptı.Kendisinin de 7 Ekim’den sonra İsrail’i ziyaret ettiğini ve esir ailelerinin en önemli beklentilerinin bir an önce ateşkes olduğunu vurgulayan Pelosi, “Umarım Başbakan (Netanyahu), zamanını bu amacı gerçekleştirmek için harcar.” ifadesini kullandı.

Bir diğer Demokrat Kongre üyesi Cori Bush da Netanyahu’nun konuşmasına yönelik tepkisini, “Çok kızgınım, öfkeliyim. Bugün olanlardan dolayı utanıyorum. Kendi hükümetimiz bu soykırımın her adımına aktif olarak suç ortağı oluyor.” sözleriyle gösterdi.

06:50

İsrailli esirlerin yakınları Netanyahu’yu protesto ederek izledi

Gazze’deki İsrailli esirlerin yakınları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasında “esir takası anlaşmasının imzalanacağını bildirmemesini” eleştirerek Tel Aviv”in farklı noktalarında protesto gösterileri düzenledi.İsrail’in başkenti Tel Aviv akşam saatlerinde Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşması nedeniyle birden fazla protesto gösterisine sahne oldu.

İsrailli esirlerin yakınları ve onların destekçilerinden oluşan bir grup, akşam saatlerinde başkent Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksi önünde toplandı.Göstericiler, taşıdıkları pankart, afiş ve dövizlerle Netanyahu ve hükümetini “siyasi gerekçelerle” Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirleri geri getirecek Hamas ile karşılıklı esir takası anlaşmasına yanaşmamakla eleştirdi.

Göstericiler, “Netanyahu’yu esir takası için anlaşmaya gitmektense Washington’da siyasi gösteri yapmakla” suçladı.İsrailli esirlerin toplandığı diğer bir meydanda da Netanyahu’nun konuşması ekrandan yansıtıldı.

06:26

Netanyahu ABD Kongresi’nde konuşurken, Gazze’de katliam sürdü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD Kongresi’nde konuştuğu sıralarda, Gazze Şeridi’ndeki çeşitli bölgelere İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları ve topçuları tarafından bombardımanlar gerçekleştirildi. Bölgedeki görgü tanıklarının AA muhabirine aktardığına göre, Beyt Lahiya beldesinde, toplu halde bulunan Filistinli bir grubun üzerine İsrail savaş uçakları bombalar yağdırdı.

Eş zamanlı olarak Gazze kentinin Şucaiyye, Tel el-Heva ve Zeytun mahalleleri bu kez İsrail topçuları tarafından vuruldu.Sivil Savunma Birimi, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, Beyt Lahiye Projesi bölgesinde bazı vatandaşların İsrail savaş uçaklarının hedefi olduğunu duyurdu.Hava saldırısı ve topçu atışları sonucu ölenlerin ve yaralananların sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

Canlı Anlatım Özeti

Kongre Salonu’nda dikkat çeken protesto
Filistinli yetkililer: Netanyahu’nun ABD’de Kongresi’ndeki konuşması “yalanlarla dolu”
Sanders ile Pelosi’den Netanyahu’ya sert tepki
İsrailli esirlerin yakınları Netanyahu’yu protesto ederek izledi
Netanyahu ABD Kongresi’nde konuşurken, Gazze’de katliam sürdü
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir