Uzmanı uyarıyor: Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok!

Prof. Dr. Sinem İliaz: “Tüberküloz (Verem) Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, Tüberküloz Eğitim ve Farkındalık Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de tüberküloz ölüm oranına dikkat çeken İliaz, erken tanının ve aşının önemini vurguladı. Verem hastalarının %85’inin tedavi edildiğini belirten İliaz, verem aşısının 2 aylık bebeklere bir kez uygulandığını söyledi.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sinem İliaz, tüberkülozun sosyoekonomik seviyesi düşük ve kalabalık gruplarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Akciğer tüberkülozunun en bulaşıcı tür olduğunu belirten İliaz, hastalıkla temas halinde olan herkesin kesinlikle hastalığa yakalanmayacağını, temas süresinin ve yakınlığın bulaşıcılığı belirlediğini aktardı.

“Tüberküloz Belirtileri ve Tedavi Süreci”

Tüberküloz belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş gibi belirtiler görülebileceğini ifade etti. İliaz, şikayetlerin uzun soluklu olduğunu ve 2-4 hafta devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Bakterilerin Yayılmasında Uzun Süreli Hava Kirliliği Etkili”

Akciğer veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle uzun süre aynı ortamda kalmak durumunda bakterilerin daha fazla yayılacağını ifade eden Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk döneminde aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. Sinem İliaz, bu aşının özellikle öldürücü formlardan korunmada etkili olduğunu vurgulayarak açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.