‘Soykırımcılar hesap vermeli’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni’nde konuştu. Erdoğan, özetle şunları ifade etti:

DRAMA KAYITSIZ KALAMAYIZ: Biz şefkat ve sevgi medeniyetinin mensuplarıyız. Kimsesizlerin kimsesi olmak dinimizin bizlere emridir. Yanı başımızdaki insani dramlara kayıtsız kalamayız. Suriyeli muhacirlere, bir lokma ekmek bulamadığı için anasının kucağında can veren Sudanlı çocuklara, Filistinli kardeşlerimize karşı mesuliyetimiz var.

GAZZE ÇOCUK MEZARLIĞINA DÖNDÜ: 7 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gözleri önünde Gazze’de son asrın en hoyrat soykırımlarından biri işleniyor. 15 bini aşkın çocuk katledildi, 35 bin kişi şehit edildi, Gazze’nin neredeyse tamamı enkaza döndü. Abluka nedeniyle zaten açık hava hapishanesi olan Gazze’yi devasa bir çocuk mezarlığına döndürdüler.

İSRAİL UZLAŞMADI: Küvezdeki bebekleri öldürecek, hastaneleri, ibadethaneleri bombalayacak, yardım malzemesi götüren kamyonlara saldırılacak, masum sivillerin tepesine bomba yağdıracak kadar insanlıklarını kaybettiler. Tüm bunlara yıllardır bize insanlık dersi verenlerin koşulsuz desteğiyle yaptılar. Sanmayın ki, Gazze’de ölen biçarelerin ahı bunları tutmayacak. Hamas, önceki hafta ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Ancak İsrail uzlaşmaz tavrını sürdürdü. İsrail yönetimi bununla da yetinmedi. Sivillerin son sığınağı olan Refah’a saldırarak gerçek niyetini ortaya koydu. Batılı güçler tüm şımarıklığına ve pervasızlığına rağmen Netanyahu’nun arkasında durdukça, Filistin’de katliamların önüne geçilemez.

DÜNYA YENİ ÇATIŞMALARA GEBE: Böyle devam ederse dünyamız yeni çatışmalara gebedir. İran’la geçen ay yaşanan gerilim, bunun sadece bir işaretiydi. İsrail’in Lübnan’a ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırıları artıyor. İsrail yönetiminin daha fazla kan dökülmeden durdurulması gerekiyor. Katliamın durdurulması ilk adımdır, soykırımcıların adalete hesap vermesi sağlanmalıdır. Türkiye Filistin halkının ve doğdukları toprakları kahramanca savunan Filistinli direnişçilerinin yanındadır. Norveç, İrlanda ve İspanya’nın Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük bir memnuniyet duyduk. Henüz Filistin Devleti’ni tanımayan ülkeleri de aynı adımı atmaya çağırıyoruz.

4 durumda seferberlik ilanı

ANKARA / Milliyet – Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum amacıyla, Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü yürürlükten kaldırılırken, yerine Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Parlamenter sistem dönemine ait tüzükte seferberlik ilanı yetkisi Bakanlar Kurulu’ndayken, yeni sistem kapsamında bu yetki Cumhurbaşkanınca kullanılacak.

Yürütme ve yürürlük hariç 103 maddeden oluşan yönetmelik, “Devletin tüm güç ve kaynaklarını, barış hâlinden seferberlik ve/veya savaş hâline veya bunların henüz ilan edilmemiş olduğu ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerine süratle ve etkin bir şekilde geçirebilmek için hazırlıkların yürütülmesine ilişkin usul ve esasları” belirliyor.

Eylemli kalkışma durumu

Yönetmeliğe göre Cumhurbaşkanı; savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan ya da Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın ortaya çıkması, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması halinde genel veya kısmı seferberlik ilanına karar verebilecek. Seferberlik ilanı kararı, yürürlüğe gireceği tarih ve saat belirtilerek, derhal Resmî Gazete’de yayımlanacak ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulacak. Cumhurbaşkanınca seferberlik ilanına ilişkin işlemlerin gizli tutulmasına karar verildiğinde, duyurular “gizli” gizlilik dereceli olarak yapılacak. Gizli tebligat sırasında, seferberlik ilanı kararının uygulanmasına ilişkin işlemlerin gizliliğine uymayanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Araçlara ilişkin seferberlik ve savaş hali hazırlıkları kapsamında, Karayolları Trafik Kanununa tabi olan araçlardan arazi vitesi olmayan otomobiller, traktörler ve motorlu bisikletler dışındaki araçların kayıtları, noterlerce kayda alındıktan sonra araçlara ait bilgiler ve değişiklikler, Türkiye Noterler Birliğince MSB ile MGK Genel Sekreterliğine gönderilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx